Fiberdyne eller dundyne – Velger du riktig dyne?

En god dyne er viktig og vil være med på å gjøre søvnkvaliteten enda bedre. Når du skal kjøpe dyne kan du velge mellom dundyne eller fiberdyne, og ønsker du en blanding kan du kjøpe fiberdundyner.

Lite slår følelsen av å krype til køys under en deilig dyne som varmer godt, spesielt på høsten og vinteren. Når du skal kjøpe dyne kan du som regel velge mellom å kjøpe dun- eller fiberdyne, eventuelt å kjøpe fiberdundyne som inneholder både dun og fiber.

Fiberdyner inneholder fiber som er laget av polyester og oppleves som myke, luftige og lettstelte dyner som former seg etter kroppen. Fordelen med fiberdyner er at de er hygieniske, astma- og allergivennlig. Det er derfor et godt valg å velge dyne med fiber dersom du sliter med astma eller allergi. Fiberdyner finnes i svale- og helårs dyner og er ett-lags dyner, eller du kan kjøpe en thermodyne som består av to lag som er sydd sammen i ytterkantene. Disse dynene er perfekt å bruke gjennom den kaldeste årstiden. Thermodynene isolerer ekstra godt. De fleste fiberdyner kan også vaskes på 60 graders vask og tørker fort. Fiberdundyner derimot er en mellomting mellom dun og fiberdyne. Disse er fylt med ekstra tynn microfiber av polyester, og dynen føyer seg godt rundt kroppen og føles ut som en dundyne.

fiber eller dun?

Dundyne er kanskje den beste type dyne, for folk flest. Dun er et varmeisolerende naturmateriale som gir rask oppvarming og former seg godt rundt kroppen. I tillegg er dun bedre enn fiber til å kvitte seg med fuktighet, og kan derfor oppleves mindre varm og klam. Kjøper du en dundyne med høyt innhold av dyn får du en lett dyne. Dun har også en unik evne til å holde på luft, og holder dermed på varmen man avgir mens man sover. Dunet trekker til seg fuktigheten som kroppen produserer, og dermed unngår du en ubehagelig følelse av å være klam. Fordi dyna ikke blir klam, selv om du er svett eller varm om natten. En annen fordel med dundyner er at de har lang holdbarhet og er miljøvennlige. De fleste dundyner kan, i likhet med fiberdyner, vaskes på 60 grader i maskin.

Hvilken dyne som er riktig for deg er naturligvis individuelt, men har du astma og allergi bør du gå for en fiberdyne. Og har du ikke allergi eller astma vil dundyne være det beste alternativer. I tillegg bør du kjøpe dyne etter hvor varmt eller kaldt du har det på rommet, om du skal ha helårs, vinter- eller sommerdyne og lengden på dynen. Dundyner kommer også med ulikt innhold av dun, og dette er også noe du bør tenke på når du kjøper. Dundyner med høyt innhold av dun er de med best kvalitet, funksjon og holdbarhet. Fordelen med å kjøpe fiberdyne er at de har god isoleringsevne, er allergivennlig og som regel et gunstigere prisnivå enn dundyner. Det er uansett viktig å velge dyne ut i fra dine preferanser og hvor mye penger du vil bruke på dyner. Å koste på seg en god og riktig dyne til seg selv er likevel viktig, vi tilbringer tross alt timesvis under dynen i løpet av livet vårt.
Dun- eller fiberdyne til baby

Men hvilken dyne bør man velge til sin nyfødte baby? Også her spiller det en stor rolle om barnet lider av allergi eller astma. Dette kan ta litt tid å finne ut av, men generelt sett er et godt valg å kjøpe dundyne til babyen. Denne varmer godt, oppleves som behagelig å ligge under og transporterer barnet svette og fukt godt. Ønsker du likevel å være på sikre siden kan det være best å kjøpe fiberdyne til barnet, slik at eventuell astma eller allergi ikke blir blusset opp på natten fordi dyna er av dun.

Også til baby finnes både fiber- og dundyner i flere varianter og størrelser. Du kan kjøpe helårsdyne som kan brukes året rundt eller du kan kjøpe en egen vinter- og sommerdyne som du bytter i takt med årstidene. Det viktigste er at barnet ligger under en dyne som varmer, er komfortabel og som kan bidra til å gi en god nattesøvn. En trygg og varm seng er viktig, og dyne og pute har mye å si for at søvnen skal bli god og opplevelsen av å ligge i senga si trygg.