Sov bedre med vektdyne

Visste du at en vektdyne kan bidra til dypere søvn og bedre helse? Forskning viser at dette er et produkt som kan gi forbedret søvnkvalitet slik at du våkner mer uthvilt.

Mange sliter med god søvn

Søvnvansker er en av de vanligste helseplagene blant den norske befolkningen. Såkalte vektdyner kan være en løsning. Valg av dyne kan nemlig ha mye å si for hvor godt du sover om natten. En vektdyne er en ekstra tung dyne som former seg etter kroppen og gir et beroligende trykk. God og nok søvn er helt essensielt for at vi mennesker skal kunne fungere optimalt i hverdagen. Søvnproblemer og søvnkvalitet har stor påvirkning på vår fysiske og mentale helse. Enkelt forklart så får både kropp og hjerne nødvendig hvile når vi faller til ro, slik at vi våkner opplagte og klare for en ny dag.

Vektdyne – forskning

Studier viser at vektdyner kan bidra til bedre og dypere søvn, et mer stabilt blodtrykk, reduksjonen av stresshormoner og økt velvære. Mange opplever også at det går lettere og raskere å falle i søvn når man sover med en vektdyne. I tillegg til å sove med dynen om natten så kan du bruke den som et teppe når du sitter i sofaen. En vektdyne gir deg en deilig og avslappende følelse som minner om en god og trygg klem.

Det er ikke bare de som sliter med søvnvansker, eller som bare ønsker bedre søvn, som opplever at en vektdyne gir positive effekter. Disse dynene har i mange år blitt benyttet som terapeutisk hjelpemiddel hos ulike pasientgrupper. Forskning har vist at vektdyner gir gode resultater for mennesker med blant annet ADHD, autisme og posttraumatisk stress. Dynene kan bidra til å redusere uro og følelser av angst i kroppen. Den beroligende effekten vektdynen har på kroppen kan bidra til at man puster roligere og at følelsen av trygghet øker. Dette gir en mer sammenhengende og bedre søvn gjennom natten, noe som gjør at man våkner mer uthvilt og opplagt.

Ved Ullevål Sykehus i Oslo har vektdyne blitt brukt til pasienter som tilleggsbehandling eller lindrende behandling innen psykisk helsevern i spesialisthelsetjenesten og i kommunale tjenester. Vektdyne blir brukt i samarbeid med ergoterapeut, fysioterapeut eller sykepleier, og man har sett gode resultater hos barn og unge med kognitive funksjonshemminger som utviklingshemming, autisme og/eller ADHD. Vektdyne blir brukt for å lindre søvnvansker, stress, angst og generell kroppslig uro. Dynene produseres i forskjellige størrelser og tyngde, og tilpasses pasientens kroppsvekt. For de som har vansker med urolig søvn eller vansker med å sovne om kvelden kan vektdyne hjelpe da dynen virker dempende på kroppslig uro som følge av stress og angst.

Hvem passer vektdyner for?

Selv om vektdyner i utgangspunktet ble utviklet som et verktøy i helsevesenet, så passer dynene for alle. Både voksne og unge kan oppleve bedre søvn og at man våkner mer uthvilt om morgenen hvis man sover med vektdyne. Vektdyner bør ikke brukes av barn under 5 år og har man svekkede muskler, nedsatt lungekapasitet eller begrenset hjertekapasitet bør man rådføre seg med autorisert helsepersonell før bruk.

Slik fungerer vektdyner

Vektdyner gir en avslappende effekt og kan raskt redusere følelsen av uro og rastløshet. Dette er en ekstra tung dyne fylt med glassperler som legger seg nærmere kroppen og gir et beroligende trykk. Trykket fra den ekstra vekten kan sammenlignes med en terapeutisk teknikk hvor man bruker hendene til å trykke og massere på kroppen for å få nervesystemet til å slappe av. Dette kan redusere nivået av stresshormonet kortisol og øke utskillelsen av søvnhormonet melatonin. En vektdyne kan derfor gi deg en økt følelse av velvære som igjen gjør det lettere å falle i dyp søvn i tillegg til at du opplever bedre søvnkvalitet. Dette er sannsynligvis en av grunnene til at en så høy andel av de som bruker vektdyner opplever mindre søvnproblemer.

Hvilken vekt skal jeg velge?

De fleste vektdyner kan brukes hele året og kommer i vektklasser mellom 3 og 16 kilo. Det anbefales å velge en dyne som tilsvarer 10-15 prosent av kroppsvekten din. Noen kan likevel foretrekke en lettere eller tyngre vektdyne enn det anbefalingene tilsier da preferanser vil variere fra person til person. For eksempel kan det være gunstig å velge en tyngre vektdyne for personer som pleier å sove urolig eller som snur seg mye i løpet av natten.

Trygt og naturlig

Selv om vektdyner kan virke som et ganske nytt produkt på det norske markedet, så har vi mennesker sovet med tunge dyner i lang tid. Det har i flere år blitt tatt i bruk tyngre dyreskinn og halm for å holde varmen. I dag har vi mer informasjon om både søvn og dyner som kan hjelpe oss med å redusere søvnvansker. Vektdyner er et naturlig behandlingsalternativ som kan forbedre søvnen din helt uten bivirkninger. Selv personer som mener de har god og dyp søvn, kan oppleve positiv effekt av å bruke en vektdyne.