Test av vektdyner

En vektdyne kan bidra til bedre og dypere søvn. Sliter du med å falle til ro når du legger på kvelden så kan en tyngre dyne være verdt å teste ut.

De siste årene har såkalte vektdyner blitt mer og mer populært. Tyngre dyner har hjulpet millioner av mennesker med å sove bedre over hele verden og i dag finnes det mange varianter å velge mellom. Vektdyner har lenge blitt brukt i helse- og omsorgstjenesten og er et produkt som passer for alle som ønsker å forbedre sin søvnkvalitet.

Her får du tips til 3 populære og komfortable vektdyner – vi har vurdert komfort, kvalitet og hvordan dynen former seg etter kroppen. I tillegg har vi lest anmeldelser og tilbakemeldinger fra forbrukere som selv har skaffet seg den aktuelle vektdynen.

Zenkuru vektdyne test
Vektdynen fra Zenkuru

Zenkuru vektdyne

Zenkuru vektdyne er vår testvinner og får pluss for å være en dyne av god kvalitet som gir jevn fordeling av tyngde utover kroppen.

Zenkuru vektdyne er fylt med små glassperler som skaper et mykt og jevnt trykk over hele kroppen. Dette gir en beroligende effekt og det er ikke uten grunn at Zenkuru vektdyne er en stor kundefavoritt. Vektdynens myke trykk kan sammenlignes som en avslappende massasje og bidrar til at du senker skuldrene og slapper av bedre. Det føles ut som teppet rett og slett gir deg en skikkelig myk og deilig klem. Du kan bruke vektdynen når du sover om natten eller som et pledd når du sitter i sofaen. Det anbefales at du velger en tung dyne som tilsvarer cirka 10-15 prosent av kroppsvekten din.

 • Velg mellom dyner som veier 5 kg, 7 kg, 9 kg, 11 kg, 13 kg og 15 kg
 • Mål: 150 cm x 210 cm
 • Materiale – ytterstoff: 100 % bomull (miljøsertifisert i henhold til Oeko Tex Standard 100)
 • Materiale- fyll: glassperler og polyestervatt (glassperlene er hypoallergene, giftfrie og luktfrie)
 • Vaskeråd: håndvask eller maskinvask med skåneprogram. Skal ikke tørketromles.
 • Vektdynen ikke skal benyttes av barn under 5 år. Dersom du er gravid bør du rådføre deg med lege innen du bruker dynen.
Cura pearl vektdyne

Cura Pearl vektdyne

Cura Pearl vektdyne fra Cura of Sweden er en eksklusiv dyne fylt med små glassperler.

Fyllingen blir sydd inn i et rutenett slik at det ikke glir rundt inni teppet. Dette skaper et jevnt og komfortabelt trykk på kroppen, noe som hjelper brukeren å slappe av. Dynens ytre stoff er laget av 100% bomull som blir fulgt av et fukttransporterende og slitesterkt polyesterstoff. Cura Pearl vektdyne er kjent for sin høye kvalitet og komfort, og det er lett å forstå at dette er en av Nordens mest solgte vektdyner. Cura Pearl vektdyne kan brukes akkurat som en vanlig dyne i sengen når du sover. Den kan også brukes på dagtid for å lindre stress, bekymring eller angst. Et annet bruksområde er som et koselig teppe i sofaen for å slappe av før du legger deg. Det anbefales å velger en som dyne tilsvarer 10 – 15 prosent av din egen kroppsvekt. Dette er imidlertid bare en anbefaling, og vekten du liker best er individuell. Hvis du lider av store søvnproblemer, kan det vare en god idé å velge en tyngre dyne.

 • Velg mellom dyner som veier 3 kg, 5 kg, 7 kg, 9 kg, 11 kg og 13 kg.
 • Mål: 135 cm x 20 cm
 • Fyll: 95% glassperler/5% polyesterfiber
 • Fylltype: fiberdyne
 • Trekkmateriale: 100% bomull 10 års garanti
 • Vaskeråd: 60°C. Unngå blekemidler. Må ikke tørketromles.
 • Miljø- og helsemerking: CE-merking og sertifikater fra Sedex, OEKO-TEX, SGS og BSCI.
 • Vektdyner fra Cura of Sweeden er registrert som medisinsk hjelpemiddel hos Medical Products Agency. Dette sikrer at både produksjon og selve produktet oppfyller høye standarder for helse, sikkerhet, funksjon, miljøpåvirkning og arbeidsforhold.
 • «Kjempedeilige dyner»

Har brukt cura vektdyne i 6måneder og har aldri sovet bedre.

– Veronica

Borganäs vektdyne

Borganäs vektdyne

Borganäs vektdyne gir deg en behagelig følelse både når du skal sove eller bare slappe av i sofaen.

Dette er en myk dyne som varmer godt med en jevn vektfordeling. Er du en person som lett blir kald kan Borganäs vektdyne være den riktige vektdynen å velge. Blir den for varm i sommerhalvåret passer den likevel perfekt som et pledd på litt kjølige sommerkvelder. Dynen er sertifisert av det internasjonale kontrollorganet OEKO-TEX. Dette produktet har gjennomgått nøye tester og er garantert fri for tilsetningsstoffer som kan være skadelig for hud og helse. Fyllet består av kiselperler innsydd i rektangulære ruter i dynen.

 • Velg mellom dyner som veier 5 kg, 7 kg og 9 kg
 • Mål: 150 x 210 cm
 • Materiale: 100 % bomull
 • Fyll: polyester, kiselperler
 • Vedlikehold: Kjemisk rens, må ikke blekes. (Maskinvask 60° i vaskemaskin som er tilpasset vekten på dynen.) Tørkes flatt.
 • Vektdynen bør ikke brukes av barn under 5 år uten anbefaling fra lege, da det er viktig at barnet selv kan ta av seg dynen ved behov.

❓Hva er en vektdyne?

Søvn er viktig for at kroppen og hjernen skal fungere godt, men søvnvansker er en av de vanligste helseplagene blant den norske befolkningen. Valg av dyne har mye å si for hvor godt du sover om natten og mange opplever forbedret søvnkvalitet ved å bruke en vektdyne. En vektdyne, også kalt kuledyne eller vektteppe, er en ekstra tyng dyne som kommer i flere ulike vektklasser som former seg etter kroppen. Tyngden av dynen skaper et beroligende trykk som kan bidra til bedre søvn, mindre anspenthet og et redusert stressnivå i kroppen. Dette gjør at du føler deg uthvilt og mer opplagt i hverdagen. Trykket fra den ekstra vekten kan sammenlignes med en terapeutisk teknikk hvor man bruker hendene til å trykke og massere på kroppen for å få nervesystemet til å slappe av. Dette kan redusere nivået av stresshormonet kortisol og øke utskillelsen av søvnhormonet melatonin. Mange opplever også at det går lettere og raskere å falle i søvn når man sover med en vektdyne. I tillegg til å sove med dynen om natten så kan du bruke den som et teppe når du sitter i sofaen. En vektdyne gir deg en deilig og avslappende følelse som minner om en god og trygg klem. Mange liker også følelsen av å bli «pakket inn» med en skikkelig myk og behagelig dyne med litt tyngde. Slike dyner har i flere år blitt benyttet som terapeutisk hjelpemiddel hos flere ulike pasientgrupper. Forskning har vist at vektdyner har positiv effekt for mennesker med nevropsykiatriske funksjonshemminger, angst og/eller sterke smerter. Vektdyne blir brukt for å lindre blant annet søvnvansker, stress, angst og generell kroppslig uro. Blant annet har slike dyner blitt brukt av barn og unge med kognitive funksjonshemminger som utviklingshemming, autisme og/eller ADHD.

➕Fordeler

En vektdyne kan bidra til dyp og god søvn, og de fleste vektdyner kan brukes hele året. I tillegg til den beroligende effekten på kroppen kan en vektdyne gjøre det enklere å falle til ro og redusere rastløshet når du legger deg. Tyngden av dynen gir en følelse av trygghet som gjør at mange opplever en mer sammenhengende og bedre søvn gjennom natten. Dette kan bidra til at du puster roligere og reduserer stressnivået i kroppen. Resultatet er at du våkner mer uthvilt om morgenen og du fungerer rett og slett bedre gjennom dagen, både fysisk og psykisk. Vektdyner er et naturlig behandlingsalternativ som kan forbedre søvnen din helt uten bivirkninger. Selv personer som mener de har god og dyp søvn, kan oppleve positiv effekt av å bruke en vektdyne.

Hvem passer vektdyner for?

Både barn og voksne kan ha stor glede av å bruke en vektdyne. En vektdyne kan brukes av alle og er hovedsakelig et verktøy som kan bidra til at du sover bedre. Det anbefales at vektdyner ikke skal brukes av barn under 5 år eller gravide. Har man svekket muskelfunksjon, begrenset lunge- og/eller hjertekapasitet anbefales det å rådføre seg med lege før du bruker en vektdyne.

Hvordan bruker jeg en vektdyne?

Det anbefales å bruke en vektdyne som tilsvarer 10-15 prosent av kroppsvekten din. Noen kan likevel foretrekke en lettere eller tyngre vektdyne enn det anbefalingene tilsier da preferanser vil variere fra person til person. For eksempel kan det være gunstig å velge en tyngre vektdyne for personer som pleier å sove urolig eller som snur seg mye i løpet av natten. Du kan sove med din nye vektdyne med en gang. Noen synes det kan være noe uvant i starten og derfor vil det være lurt å øve seg med å sove med vektdynen der du bruker den litt av og på de første ukene.

TIPS: Det er anbefalt at dynen din er minst 20-30 cm lenger enn høyden din.

Mange sliter med søvnvansker

De fleste av oss har opplevd vanskeligheter med å sovne om kvelden eller hatt en urolig natt med dårlig søvn. Hos enkelte kan dette skje såpass ofte at det går utover energinivå, humør og livskvalitet. Sover man for lite og/eller for dårlig kan dette påvirke yteevne, konsentrasjon og produktivitet, og man kan rett og slett føle seg dårlig. Å sikre seg god kvalitetssøvn skal derfor tas på alvor, men det er ikke lett å løse søvnproblemer, når du kanskje ikke vet hvorfor du ikke får sove. Det kan være mange årsaker til søvnvansker og dette vil naturlig nok variere fra person til person. Det er ikke nødvendigvis én ting som forårsaker søvnproblemer, men hvilken dyne du har kan likevel ha stor påvirkning på nattesøvnen.

Virker vektdyner?

Ja, både i studier og tilbakemeldinger fra uavhengige enkeltbrukere viser at vektdyner er et godt verktøy for å sove bedre og som gir positiv effekt på helsen. Forskning har blant annet vist vektdyner kan bidra til bedre og dypere søvn, et mer stabilt blodtrykk, reduksjonen av stresshormoner og økt velvære. I tillegg kan en vektdyne bidra til å redusere uro og følelser av angst i kroppen, og studier viser gode resultater for mennesker med eksempelvis ADHD, autisme og søvnløshet.

?Vedlikehold av vektdyne

Følg anbefalingene på vaskelappen til din vektdyne. Ulike vektdyner kan ha ulik anvisning. Flere vektdyner kan vaskes i maskin, men husk at maskinen må tåle vekten av dynen. Unngå tørketromling og/eller stryking. Ikke slå eller bruk støvsuger på vektdynen. Regelmessig lufting av vektdynen kan være smart.

Produsentene av vektdyner har gjerne spesialdesignede dynetrekk. Det kan oppleves tungt å bytte sengetrekk på en vektdyne. Det anbefales å legge dynen på sengen og tre dynetrekket over.

Hva koster en vektdyne?

En god, tung dyne behøver ikke koste mer enn en vanlig dyne. En behagelig dyne som får deg til å sove bedre er en viktig investering i god nattesøvn. Vi mennesker bruker tross alt rundt en tredjedel av livet på å sove. Den riktige dynen sikrer deg et godt og komfortabelt sovemiljø.

Gode tips for bedre søvn

Av og til får man ikke sove. Her er noen råd for hvordan du enklere får din dyrebare søvn, og hjelp til å redusere søvnvansker:

 • Legg deg til samme tid hver kveld, og stå opp til samme tid hver morgen, også i helgene.
 • Soverommet bør være mørkt og kjølig, og unngå bruk av pc og mobil på senga.
 • Hvis du er en «klokkekikker» om natta – gjem klokka.
 • Dersom du ikke får sove, ikke bli liggende å vri deg, men stå opp og gjør noe annet.
 • Unngå å sove på dagtid. Trenger du hvile – begrens middagsluren til maks 20 minutter.
 • Å være fysisk aktiv gir bedre søvn, men unngå hard trening rett før leggetid.
 • Unngå å bli eksponert for sterkt lys dersom du må opp om natten.
 • Sett av tid på dagen til å gå gjennom ting du bekymrer deg over.
 • Vi har ulik toleranse for koffein og det kan hjelpe å unngå inntak av koffeinholdige drikker (kaffe, te, Cola) i timene før du skal legge deg.
 • Mange sover dårlig søvn på grunn av irriterende lyder og støy – da kan det være lurt å bruke ørepropper.

Husk at det kan være mange årsaker til at man sliter med å sovne om kvelden og/eller at man sover dårlig. Hvis du opplever at ingen av disse rådene hjelper kan det være lurt å ta en prat med fastlegen din for å videre utredning.