Test av barneputer og babyputer

Hvilken bør du velge?

En barnepute bidrar til at den lille ligger godt og sover rolig gjennom natten. Hvis det vesle nurket sover dårlig uten å ha noe støtte for hodet, eller begynner å bli mer urolig på natten, så kan det være tid for å tenke på å skaffe en barnepute. Vit at det ikke finnes noe fasitsvar på når man skal begynne å bruke babypute – rådfør deg gjerne med helsepersonell på helsestasjonen eller lignende hvis du er usikker.

Hva slags pute bør junior ha?

De minste babyene sover godt uten hodepute og spedbarn skal ikke ha pute i sengen. Men etter hvert som barnet vokser til kan en pute i sengen være lurt. Da er spørsmålet «Hvilken type pute skal jeg kjøpe?». Valg av pute kan være vanskelig, og vi har alle ulike preferanser og behov. Som et godt utgangspunkt er det smart å starte med putestørrelse 35 x 40 cm. Når barnet bytter til juniorseng kan det være greit å øke til størrelsen 40 x 60 cm.

Når det gjelder hvor ofte man bør bytte pute, så kan dette variere mye. Puta di slites fortere ut enn en dyne og du kan ta utgangspunkt i at en pute varer i cirka to år. Svetter man mye om nettene bør man kanskje skifte dyner og puter oftere enn dette. Hvis puten din er blitt gul, og den var hvit da du kjøpte den, så er dette et tegn på at den bør byttes ut. Har du vasket puten og deretter hatt den i tørketrommelen og får et flatt og klumpete resultat, så er det også på tide å skifte pute. Visste du at å vaske puter og dyner bidrar til å forlenge produktets levetid? Det er anbefalt å vaske puten to ganger i året på 60 grader, men sjekk alltid modellens vaskeanvisning før du setter i gang.

I vår testguide har vi vurdert flere ulike type puter – her har vi hovedsakelig har lagt vekt på kriterier som fyll, kvalitet og produktegenskaper.

Våre anbefalte barneputer

Perfekt valg som barnets første «voksenpute»

Denne superdeilige dunputen er en lav pute med høy kvalitet. Puten er fylt med andedun som bidrar til at hodet blir liggendes i en perfekt posisjon, også hvis du snur på deg. Puten er utrolig behagelig, luftig og følger hodets bevegelser uten å føles klumpete. Dette er en pute for både store og små som liker å ligge lavt med hodet, eller som ønsker en ekstra pute for å justere høyden. Drøm Dunpute er et meget godt alternativ til mini som skal ha sin første «voksenpute». Dette er en modell som rett og slett gir deg en avslappende følelse på en luksuriøs måte når du legger hodet på puten. Puten har en størrelse på 50 x 70 cm, veier 220 gram og trekket er 100 prosent bomull. Putemodellen får ekstra pluss for å være Svanemerket – dette gjør at du som forbruker kan være helt trygg på at produktene er trygge for både deg og miljøet. I tillegg er dette et produkt som er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund, og er et godt valg for astmatikere og allergikere. Testvinner!

Kvalitetspute for barn fra 3 år

Her får du en vakker juniorpute som kan brukes hele året i den best tenkelige kvalitet, laget av økologisk merinoull. Puten måler 45 × 40 cm og er anbefalt barn fra 3 år. Denne modellen er en del av den eksklusive serien Cocoon Merino Wool. Puten har også en temperaturregulerende egenskap, da ull har evnen til å hjelpe kroppen med å regulere temperaturen. Dette er derfor en pute som føles luftig og myk samtidig som den gir god støtte til mini. Merinoull utmerker seg ved å ha utrolig tynne og lettsnodde fibre som gjør ullen perfekt til å kunne samles til en fyldig pute som kan benyttes året rundt. Her får man et produkt som bidrar til en luftig og samtidig isolerende følelse – perfekt for å skape et godt og behagelig sovemiljø for de minste i familien. Oppsummert er dette en meget anvendelig luksuspute med kvalitet!

Svanemerket barnepute

#pute barn 2 år

Med denne svanemerkede fiberputen kan du være trygg på at du får et miljøvennlig produkt som også bidrar til herlig sovekomfort. Puten er fylt med resirkulert polyesterfiber som sørger for meget god holdbarhet samtidig som den har bakteriedrepende egenskaper. Fyllet er rett og slett gjenvunnet av PET-flasker som blir omdannet til tynne fibre – smart og miljøvennlig! I tillegg er puten allergivennlig og fri for miljø- og helseskadelige kjemikalier. Dette er en lettstelt pute som også er vaskbar. Ikke minst er den komfortabel og myk! Høyden på puten er tilpasset små barn som tradisjonelt skal ligge lavt med hodet. Dette er budsjettvinneren i testen!

Myk og deilig barnepute laget av maisfibre

Med en pute av maisfibre får man deilig kvalitet som bidrar til en god natts søvn. Materiale i puten er 100 prosent miljøvennlig nedbrytbar og resirkulerbar fiber, laget av overflødig maisstivelse fra maisproduksjon. Her er det enkelt for barnet å kjenne på en ro og avslappende følelse i kroppen når man legger hodet på den myke puten. Fyllet fordeler seg bra når du ligger oppå den, samtidig som puten fort finner tilbake til sin opprinnelig form når den ikke er i bruk. Følelsen og fyllingen til Maize minner om dun og fjær, og puten har pustende og isolerende egenskaper. I likhet med ull forblir puten tørr gjennom natten. Puten måler 40 x 45 cm og er anbefalt barn fra 3 år og oppover. Her får du en prisgunstig kvalitetspute som barnet vil kunne nyte i mange år fremover.

Når kan baby bruke pute?

Når det gjelder barneputer og babyers søvn, er sikkerhet og helse topprioritet. Eksperter anbefaler å vente med å introdusere en pute til babyens sovemiljø til barnet er minst 2 år gammel. Grunnen til dette er at babyer under 2 år er mer utsatt for kvelningsfare og plutselig spedbarnsdød (SIDS). I denne alderen er babyer ennå ikke i stand til å rulle over eller endre stilling effektivt, og dette kan føre til farlige situasjoner hvis de sover med en pute. Når barnet er gammelt nok, velg en fast, liten og tynn pute som passer til barnets størrelse og alder. Det er også viktig å velge en pute som er allergivennlig og pustende for å sikre optimal komfort og sovekvalitet. Pass på å følge våre ekspertråd og oppdaterte retningslinjer for sikker søvn for å gi barnet ditt den beste starten på livet.