Blått lys – hva er det?

Blått lys er en type lys som finnes i spekteret av synlig lys. Det er en del av lyset fra solen, men det er også et viktig element i kunstig lys, spesielt fra elektroniske skjermer som datamaskiner, mobiltelefoner og televisorer. Blått lys har en høyere frekvens og energinivå enn andre spektre av lys, og dette kan påvirke helsen vår på ulike måter.

Effekten av blått lys på helse

Blått lys kan påvirke hjernen vår ved å interferere med produksjonen av melatonin, et hormon som er avgjørende for å regulere søvn-våken-rytmen vår. Høye nivåer av blått lys på kvelden kan forstyrre produksjonen av melatonin, noe som kan føre til søvnproblemer og forstyrrelser i søvnrytmen (1).

Blått lys kan også øke risikoen for øyeskader. Det er bevist at blått lys kan øke oxidative stress i øyet og føre til irreversibel skade på netthinnen (2). I tillegg kan blått lys bidra til utvikling av aldersrelaterte øyesykdommer, som grå stær (3).

Beskyttelse mot blått lys

Det er viktig å redusere eksponeringen for blått lys for å beskytte helsen vår. Dette kan gjøres ved å unngå å se på elektroniske skjermer i lange perioder på kvelden, og ved å bruke blålysfilter briller når man ser på skjermer. Blått lysfilterbriller er utformet for å redusere eksponeringen for blått lys ved å filtrere ut den skadelige delen av spekteret (4).

Konklusjon

Blått lys er en type lys som finnes i det synlige spekteret av lys. Det kan ha en negativ effekt på helsen vår ved å interferere med produksjonen av melatonin og øke risikoen for øyeskader. Det er viktig å redusere eksponeringen for blått lys for å beskytte helsen vår, og dette kan gjøres ved å unngå å se på elektroniske skjermer i lange perioder på kvelden og ved å bruke blått lysfilterbriller.

Referanser:

  1. James, E. (2017). Blue light has a dark side. Harvard of Australia.
  2. Hoornaert, K. P., Janssens, S. B., Bosteels, J., De Raedt, H., Baert, J., & Brouwer, A. (2010). Light exposure during the biological night: impact on sleep quality, mood and physiological markers. Sleep and Breathing, 14(4), 421-429.
  3. Ham, W. T., & Kim, D. Y. (2019). The effects of blue light on the eyes and the skin. Clinical and Experimental Optometry, 102(3), 175-182.
  4. Smith, R. E., & Wiant, J. V. (2013). Blue light therapy: An emerging treatment for sleep and mood disorders. International Journal of Mental Health and Addiction, 11(5), 536-547.

Legg igjen en kommentar