REM Søvn

REM søvn, også kjent som hurtige øyebevegelser søvn, er en fase av søvnsyklusen som kjennetegnes av dyp søvn og livlige drømmer. Det er en viktig fase av søvnen som er avgjørende for fysisk og mental velvære. I denne artikkelen vil vi utforske grunnleggende konsepter om REM søvn og diskutere noen sentrale temaer, slik som hva det er, hvor mye som anses som normal, og hvor mye som er nødvendig. Vi vil også gi noen tips om hvordan man kan få mer REM søvn.

REM søvn – Rask forklart

REM søvn er en spesiell type søvn du har om natten. Når du sover, beveger du deg gjennom fire forskjellige faser av søvn. REM søvn er en av de fire fasene, og det er den fasen hvor du har de mest interessante drømmene. Drømmene kan være om alt mulig, for eksempel om å fly til månen, besøke en farlig jungel, eller være en superhelt som redder verden.

Når du sover i REM-fasen, beveger øynene dine seg raskt, og hjertet ditt banker litt fortere. Dette skjer fordi hjernen din er veldig aktiv og jobber hardt for å lagre alle de spennende tingene du har opplevd og drømt om.

Det er viktig å få nok REM søvn fordi det hjelper kroppen og hjernen din å være frisk og sterk. Så la oss sørge for å sove nok om natten, slik at vi kan drømme om spennende ting og være klare til å utforske verden igjen om dagen!

Hva er REM Søvn?

REM søvn er en fase av søvnsyklusen som typisk skjer 90 minutter etter at man har sovnet. Under denne fasen er hjernen svært aktiv, og øynene beveger seg raskt bak lukkede øyelokk, derav navnet «hurtige øyebevegelser». Denne fasen av søvn er assosiert med livlige drømmer, som antas å spille en rolle i prosesseringen av følelser, minner og opplevelser.

Hvor Mye REM Søvn er Normal?

Mengden REM søvn en person opplever varierer fra natt til natt, men det er vanligvis høyest om morgenen. Ifølge National Sleep Foundation opplever voksne typisk omtrent 25% av søvnen sin som REM søvn, mens spedbarn opplever omtrent 50%. Det er viktig å merke seg at mengden REM søvn en person opplever kan endre seg gjennom livet.

Hvor Mye REM Søvn Trenger du?

Det er ingen spesifikk mengde REM søvn som en person må få hver natt. Studier har imidlertid vist at den gjennomsnittlige personen trenger mellom 70-90 minutter med REM søvn hver natt for å fungere optimalt. REM søvn er avgjørende for fysisk og mental velvære, da det bidrar til minnekonsolidering, regulering av humør og total hjernefunksjon.

Tips for å Få Mer REM Søvn

Hvis du ønsker å øke mengden REM søvn du får hver natt, er det flere ting du kan gjøre:

  1. Oppretthold en jevn søvnrutine
  2. Opprett en avslappende sengetidsrutine, inkludert å slukke elektroniske enheter en time før sengetid
  3. Unngå koffein og alkohol før sengetid
  4. Utfør avslappende øvelser som yoga eller pusteøvelser før sengetid
  5. Sørg for at soverommet ditt er mørkt, stille og komfortabelt med en behagelig temperatur
  6. Bruk briller med blålysfilter på slutten av dagen.

REM søvn er en viktig fase av søvnen som spiller en avgjørende rolle i fysisk og mental velvære. Mens det ikke er en fast mengde REM søvn som kreves for hver person, anbefales det at en person får mellom 70-90 minutter per natt. Hvis du ønsker å øke mengden REM søvn du får, kan du prøve å opprettholde en jevn søvnrutine, unngå koffein og alkohol før sengetid, og skape et avslappende soveromsmiljø.

Referanser:

  1. National Sleep Foundation. (2021). REM Sleep. https://www.sleepfoundation.org/rem-sleep
  2. American Sleep Association. (2021). Understanding REM Sleep. https://www.sleepassociation.org/patients-general-Public/understanding-REM-sleep/